Zakelijk motor rijden met subsidie

Ben je motorrijder en ondernemer? Lees dan even door. Weet je dat het mogelijk is om een motor op de zaak te leasen? Tussen de file doorrijden en op tijd op je afspraken zijn.

Naast het gemak van het rijden op een motor is het als ondernemer zelfs zeer aantrekkelijk om zakelijk een motor te leasen. De zakelijke motor kent bij privé rijden een bijtelling die op een andere manier wordt berekend dan bij auto’s. In tegenstelling tot een percentage van de fiscale waarde betaal je de zaak het aantal kilometers dat je privé hebt gereden tegen de kilometerkostprijs. Het mooie is dat je geen kilometers hoeft bij te houden. De bewijslast ligt dus bij de Belastingdienst. In dit geval maakt de belastingdienst het dus wel leuker.

Subsidiemogelijkheden voor zakelijke motorrijders

Voor ondernemers die een motor op de zaak leasen bestaan er verschillende subsidies. Met Financial Lease wordt je als ondernemer direct economisch eigenaar van de motor. Dit betekent dat je de KIA mag toepassen. De KIA is de kleinschaligheids-investeringsaftrek. Dit betekent dat je 28% van de aanschafprijs van de motor exclusief BTW mag aftrekken van je winst. Hier betaal je dus geen belasting over. Mag je als ondernemer geen BTW verrekenen dan mag je de KIA toepassen over de aanschafprijs inclusief BTW.

Elektrische motoren en subsidie

Er zijn tegenwoordig steeds meer motormerken die elektrische motoren introduceren. Omdat elektrische motoren beter zijn voor het milieu dan een motor met een verbrandingsmotor wordt de aanschaf gestimuleerd door de overheid. Naast het BTW-voordeel voor ondernemers en de investeringsaftrek kan je bij aanschaf van een elektrische motor ook gebruik maken van de MIA. De MIA is de milieu-investeringsaftrek. De MIA bedraagt 36% van de aanschafprijs van de motor exclusief BTW. Ook hier geldt weer dat een ondernemer die geen BTW mag verrekenen de MIA mag toepassen over de aanschafprijs inclusief BTW. 

 

Een voorbeeld van de subsidieberekening bij een elektrische motor (Zero)

Op dit moment is de Zero van Zero Motorcycles het meest populaire merk als het om elektrische motoren gaat. Hieronder volgt een berekening van welk voordeel de verschillende subsidies kunnen opleveren. 

BTW

Een Zero S ZF7.2 heeft een aanschafprijs van €12.700,00 incl. btw. Een ondernemer die de BTW kan terugvorderen heeft direct al een voordeel. Deze ondernemer kan 21% aan BTW terugvorderen. Dit komt uit op een bedrag van € 2.204,00.

KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek)

Iedere ondernemer die een motor op de zaak registreert komt in aanmerking voor investeringsaftrek. De investeringsaftrek bedraagt 28% van het aanschafbedrag exclusief BTW. De exclusief BTW aanschafprijs bedraagt € 10.496,00. Als we over dit bedrag 28% uitrekenen komen we op een investeringsaftrek van € 2.939,00.

MIA (milieu-investeringsaftrek)

Omdat de Zero S ZF7.2 een volledig elektrische motor betreft mag de ondernemer die deze motor op de zaak registreert ook de MIA toepassen. De MIA bedraagt 36% van de aanschafwaarde exclusief BTW. Dus 36% van € 10.496,00 x 36% is: € 3.779,00.

Voorwaarde voor het profiteren van de subsidie

Om optimaal gebruik te kunnen maken van de verkregen subsidies dien je als ondernemer winst te maken. De subsidiebedragen worden namelijk in mindering gebracht op de winst waardoor je minder belasting betaald. Het is niet zo dat je de subsidiebedragen van de Belastingdienst krijgt uitgekeerd.

 

Meer weten? Neem contact met ons op!

Neem voor meer informatie contact op met Zero Utrecht via ons contactformulier of bel 030-3200242. U kunt ook een e-mail sturen naar info@zeroutrecht.nl